MOJ HOBI

 Dizajner odjeće je osoba koja se bavi kreiranjem, odnosno osmišljavanjem modne odjeće i izradom modnih odjevnih predmeta od ideje do gotovih proizvoda.

OPIS POSLA

- Dizajner odjeće treba posjedovati znanja i vještine crtanja i slikanja, kao i znanja iz tehnologije projektiranja, kreiranja i izrade odjevnih predmeta i modnih dodataka.

- Za dizajnera odjeće važna je dobro razvijena sposobnost likovnog izražavanja, maštovitost i kreativnost te smisao za estetiku. Spretnost ruku i prstiju te uredan vid, kao i sposobnost razlikovanja boja i nijansi neophodne su u radu dizajnera.


UVJETI UPISA ZA POSAO DIZAJNERA ODJEĆE:


završena osnovna škola.

• Najmanje 50 bodova na temelju ocjena i uspjeha. 

• (Posebno važni predmeti za upis su hemija, likovna kultura, tehnička kultura.)

• Provjera likovnih sposobnosti: crtanje stolca (kompozicija, proporcija) i test boja (određivanje intenziteta boje, kompozicija plohe.)

Biti dobar dizajner nije lagan posao, jer je konkurentna struka, koja zahtijeva puno vremena, snage i kreativnosti.

PREDNOSTI MODULARNE NASTAVE

Široko obrazovanje, ali ne na štetu temeljnog

obrazovanja

▪ Individualiziran odnos prema učeniku

▪ Raznovrsne metode i tehnike rada i ocjenjivanja

▪ Mogućnost samostalnog i timskog rada

▪ Teorijsko praktični karakter nastave

▪ Povezivanje svih škola u BiH jedinstvenim

programom

▪ Posjete sajmovima i stručne ekskurzije



Uvjeti rada


Dizajner odjeće svoj posao obavlja u dobro osvijetljenim i grijanim prostorima: obrtničkim radionicama i industriji odjeće i dizajnerskim studijima. Radi pretežno sjedeći, a povremeno stojeći, ovisno o fazama rada.

Zapreke za obavljanje ovog zanimanja su nemogućnost razlikovanja boja i nijansi, nedovoljna spretnost ruku i prstiju, slab vid te alergijske bolesti dišnog sustava i kože.

Kontraindikacije za rad su: oštećenje funkcije vida, neraspoznavanje boja, teža oštećenja funkcije gornjih ekstremiteta, teže oštećenje funkcije kože na šakama i podlakticama i kronični poremećaji koji remete kognitivno i emocionalno funkcioniranje.

Primjedbe

Objavi komentar